基督徒與婚前性行為

早前有單強姦案。一位幼稚園女教師,三年前同友人去卡啦OK聯誼,之後被一個同為教師嘅男人帶返屋企,奪去初夜。女事主庭上表示,自2008年已受浸成為基督徒,跟住一直忠於信仰,謹守聖經教誨,不可有婚前性行為,卻於本案中遭人強姦。最後,陪審團5比2認為強姦不成立。…..到底有無強姦我地就唔知,但女事主話自己係基督徒唔會發生婚前性行為。基督教同婚前性行為,我覺得值得討論。

「你地拍左拖咁耐都無性行為?」「我地係基督徒,咪無囉」呢啲對話好common。

古時,不論邊一個種族,只要一踏入適婚年齡,大慨十幾歲,就會好快結婚。

而一個人大概亦都係咁上年紀就踏入青春期開始有性欲。咁都幾易忍呀。可能等一兩年就結婚。

但宜家要結婚,唔好話廿五歲,你三十歲結都分分鐘有人話你早,甚至好多人近四十先勉強去結婚,因為想趕停經前生小朋友。但係咁,由十一二歲,青春期開始,有性欲,痕啦,「唔得,唔可以婚前性行為。」「BB呀,唔好意思,我要去自慰先啦。」到你儲夠經濟條件,結婚了,有第一次既性行為。性欲一直係未完全解決,而長期抑壓住。

由等一兩年演變到等十幾廿年,服從原教旨嘅信徒長期性抑壓,亦都好少接觸性。到某個年紀,可以結婚,但已經缺乏年少具有嘅體力,即使可以發生性行為,過往既性抑壓亦不會完全消失。十幾年既性欲累積起來,但一直未被解決,而同時現代人越來越晚婚,信徒面對自己性抑壓的問題,亦不知如何入手。以佢地既睇法,早啲結婚就會少啲性抑壓。但係喺現今社會可唔可行呢?

撰:小甜 IT 狗

新聞來源:男師涉姦案 事主否認表現主動豪放
http://www.singpao.com.hk/index.php?fi=news1&id=51051