愈尼愈多人先同居後結婚?其實係根本唔敢結婚!

早排睇家計會份報吿先知,原來過去20年來有結婚計劃既後生仔愈尼愈少,已經少過半數,報告仲提出「先同居、後結婚」或者會成為社會常態。

其實個現象,根本唔係計劃同居既人增多,而係年輕人唔敢結婚!!
報告提到,經濟能力不足、擔心婚後生活比婚前差等等,都係後生仔唔想結婚既原因。當香港地樓價咁高,已經好難再過上一代儲錢結婚比首期買樓既典型生涯規劃,儲錢比首期唔駛諗,當情侶淨係可以租樓住既時候,咁缺乏穩定性,仲點講長遠結婚生仔?舊時結得婚就多數會生仔,依家根本連仔都唔敢生!一諗到生仔就要供書教學上Play Group搵名校,都咪話唔頭痕……

於是大家就寧願同居都唔結婚,比大家有更多走位空間,結婚率、生育率下降自然無可厚非。報告話有近9成既中學生都表示將來會希望結婚,其實係因為身為中學生既佢地,根本唔了解香港生活壓力有幾大!

當然,今時今日同居並不是大問題,而且,先同居後結婚,更加可以先習慣共同生活,從而避免衝突。不過,每個人都要因應自己既家庭計劃行事,如果無生小朋友既打算,做愛做的事既時候就記得要做好安全措施啦,避孕方法都有好多種,但係體外射精就絕對唔係其中之一,到時唔小心中左,咁就煩啦……

撰文:
社會主義好

資料來源:
http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/press/press/PRc_Report_on_Youth_Sexuality_Study_2016.pdf