大家求個開心姐…

筆者最近睇左一條關於「厹公」嘅片,個頭講完女仔應該點樣保護自己,呢頭就見到蘋果出左篇「開房後不忿遭避開遂虛報強姦」嘅新聞。文中三十歲美容師因不滿自己俾人「o趙完鬆」而去虛報被強姦,結果反而係裁判法院承認報假案,判罰社會服務令。

同樣作為女人嘅筆者認為,呢位姊妹實在報復得太衝動。明知人地係呃你蝦條,你都仲要認真到去報案,反而自食其果,咪仲蝕左俾佢!不過公道說話講句,個位巴打又呃得太低級啦。

其實蝦條有分好多種,既然你都係預左玩,又何必玩想認真嘅人呢?如果你事前已經同佢有溝通,知道佢咁高期望,你都仲要食住上,然後玩失蹤,你實在太年輕了。筆記認為食完就即係消失,係最令人發癲嘅事情,因為女仔會覺得冇機會搞清楚件事,你就已經消失左,係非常唔甘心架!所以,一係你就唔好見蝦條就衝,要有策略地衝;一係你就做啲野令佢先退出,唔再主動搵你,你先好消失。唔係個個慾場USB都可以下下「插完不留痕」。

至於各位絲打,如果你唔係只為滿足一時食慾,又何必對呢種係街上面搭訕嘅人咁認真?既然大家都係你情我願,又何必去到咁盡,搞到上蘋果?歌都有得你唱:「我尋你開心,你尋我開心,我們還有什麼可以恨」。不過開心還開心,就算「要破壞美好氣氛」都要安全性行為呀!

撰文:男校女主筆
2017-10-14

新聞來源:http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20171011/57318023