食咗避孕藥是否可以衝紅燈?

撰文:男校女主筆

網上好多文章都係分享避孕方法有好多種,但比較少有絲打親身分享食避孕藥嘅經歷。今次筆者就訪問左一位已經食咗幾年避孕藥既絲打,比大家認識多少少口服避孕藥。

絲打食緊嘅嗰種係24+4嘅口服避孕藥,食第一粒嘅時候一定要喺月經來嘅第一日,咁先會開始有藥效。24+4嘅意思係指一包藥裏面,有24粒係有藥效,有4粒係冇嘅,當你食完藥效嘅時候,月經就會嚟。同傳統避孕藥唔同嘅係,你唔需要等月經完先開始食新嘅一包藥,而係食完4粒之後就直接食新一包,接住食第一粒,咁你嘅月經周期就會跟住你28粒藥去改變。

咁避孕成份強唔強呢?絲打話自從佢食咗避孕藥之後,就冇帶個避孕套啦!!就算次次都中出,都冇試過懷孕!(嘩!)不過佢同佢伴侶都係得對方,所以唔擔心感染性病,但係絲打都想提醒大家,都係避孕套係最高保護嘅。除咗避孕功效顯著之外,絲打着滿意嘅就係呢隻避孕藥令佢嘅經血減少左好多,亦都冇再有強烈經痛,而且經期短左好多,通常你已經四日左右就會停。一嚟用少咗好多衛生巾,二來再唔需要擔心漏經,三來唔再需要係經期嘅第一日請食sick leave。絲打仲自爆,因為血流量少咗好多,係食緊冇藥效嘅藥嘅時候同老公衝紅燈,佢真係從來都冇諗過自己會做得出!

不過絲打都想提醒各位女讀者,係一開始食第一個月嘅時候,陰道會有少量出血,所以嗰個月要帶定多幾塊護墊出街替換。而且每日一定要差唔多時間食,例如絲打係每日黃昏6:00食,佢就會盡量準時,如果真係唔記得,都唔會前後超過一個鐘食。

雖然每個月要比多$200去買避孕藥,但係絲打最開心嘅係,除咗可以同老公再親密啲之外,就係減少左好多勁痛,同埋減少左好多血流量,令佢嘅行動力亦都大增,精神都好咗。不過絲帶都有分享過,佢有一位前同事,聽到絲帶嘅分享之後都去買佢同一隻避孕藥你食,但係頭一個禮拜有好多副作用出現,包括頭痛,嘔吐,經痛等等,辛苦到佢決定唔再食避孕藥!!所以大家最好都係去搵醫生問清楚啦~

最後筆者提醒大家,雖然而家嘅避孕藥非常先進,基本上都唔會令到女士們增肥,但避孕藥都只能夠避孕,唔能夠抵擋性病嘅傳染㗎!

#避孕藥 #我的朋友不是我 #衝紅燈 #性知識 #女性避孕 #