有白色液體在我裙子上,會唔會有BB?

擔心的sis:前2天與同男友親吻,他摸了乳房,我地2個有穿衣服,一直都有穿。壓在身上我發現他好像硬了。然後我地站起來,他說要解決,結果他打飛機。我不知道他有冇射了,可是有一點點白色的液體在我的裙子側面表面上。我衣服沒有脫,內褲也沒有脫,只是我有濕了,但沒有脫。我應該昨天來月經,可是到現在也沒有,我很怕懷孕了。可以告訴我這樣是懷孕了嗎?

原文:http://www.beautyexchange.com.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=760127

 

涼子:首先,雙方既性器官無任何接觸之下(性行為),而且雙方既體液無接觸有BB既機會率係近乎無可能的。衣服(裙)有體液,女方內褲濕,中間大有距離(好多層衣物纖維),係衣服都吸收哂男方比精子游水既精液,游唔到去女性下體呢!只要唔經任何既意外令雙方體液互相係陰道口接觸到,係好難會有BB的。

 

其次,一直擔心有無BB係一種無形既壓力。月經有時好衰,你愈想佢黎佢就唔黎比你睇,原因身體係睇排卵期做人既。排卵本應就係為懷孕作好準備,當生活有壓力既時候,身體係會知咁既生理同心理質素對BB係有害,佢就會自動自覺唔比你有卵出,從而有唔到BB。呢一點,好多想有BB既夫婦都會理解,係香港搞極都無,個個變哂心急人上,但一去下旅行就兩人去三人返,都只因為壓力嘛,所以點解有咁多夫婦渡完個蜜月就中左獎。唔排卵,無卵子既死亡,啫係無由卵泡分泌既黃體,黃體唔死,M血前身既子宮內膜無甩,由頭到尾無任何野提示身體要黎M,咁姊妹妳黎唔出M亦係正常。然而再提提妳呢個case係精子同卵子係從來都無接觸過,即使好不幸果一刻處於排卵期,都會因為無體液上同性器官既接觸/插入,而唔能夠有BB。

 

涼子要提醒,月經唔一定100%準,生理同心理係最影響月經既間距長短,呢度有個台灣婦產科醫生寫既網頁,講左好多唔黎M原因,同基本既性知識,可作為參考:http://www.obsgyn.net/cgi-bin/newinfo/showquestion.asp?fldAuto=1601&fname=%B0%FC%AC%EC&furl=26

 

當然,如果真係依然好擔心,可以買驗孕棒去驗/去睇醫生,但如無意外,應該超過90%係無BB,既然如此,咁點解唔好好放鬆心情去排個真正既卵,迎接月經呢?學多D性知識,多D了解下自己既身體,留意下每次月經長短,好快就會知自己月經既習性到底係點,以及係可以及早發現一D婦科既疾病!

如果依然覺得安已不,又覺得好擔憂,歡迎比個message比我地,小編們會盡快解答大家既難題!https://elife-edu.org/易生活發問性愛qna/

多點上Elife,學多D唔同既性知識,學下唔同既避孕方法,呢度有唔同既野係學校無教架!

撰:毒菇涼子